FAT 32’den NTFS’ye Dönüştürme Rehberi

Dosya formatı FAT32 olan USB belleğinizi ya da harici diskinizi içindeki dosyalara zarar gelmeden NTFS dosya formatına dönüştürün.

Bilindiği gibi, FAT32 dosya sistemi 4 GB’dan büyük dosyaları içerisinde barındıramaz. Ya da FAT32 yalnızca size eski görünüyor diye değiştirmek isteyebilirsiniz.

Stabilite, güvenlik ve daha hızlı birleştirme yapan NTFS dosya sisteminin daha çok tercih edilmesi gerekirken, çoğu kullanıcı FAT32 kullanıyor.

Zira çoğu depolama birimi önceden FAT32 ile formatlanmış olarak geliyor. Gerek tembellikten gerekse önemli verileri kaybetme korkusundan, “Yetersiz disk alanı” uyarısını görmediğimiz takdirde dosya sistemini değiştirme girişiminde bulunmuyoruz. Microsoft bu durumun farkında olduğundan Komut İstemi’ne bir kod ekledi. Aşağıdaki adımları izleyerek veri kaybetmeden dosya sisteminizi değiştirebilirsiniz.

Bu yöntem sorunsuz çalışıyor olsa da, çok önemli verileriniz varsa verilerinizi her ihtimale karşı işlemi yapmanda önce yedeklemeniz önerilir.

 

FAT32’den NTFS’ye dönüştürmek için bu adımları izleyin:

  1. Bilgisayar’a gidin ve dosya sistemini değiştirmek istediğiniz sürücünün ismini bir yere not edin.
  2. Windows tuşu + R kombinasyonunu uygulayın.
  3. Gelen ekranda cmd yazarak Komut İstemi’ni çalıştırın.
  4. chkdsk h: /f yazın. H harfini dönüştürme işlemine girecek diskin ismiyle (harfiyle) değiştirin. Enter’a basın. Bu işlem, sürücüyü kontrol eder ve hata varsa onarır.
  5. Sonrasında Convert H: /FS:NTFS yazın. H’yi yine işlem yapacağınız sürücünün ismiyle değiştirin.
  6. Komut İstemi dönüştürme işlemine başlayacak ve birkaç dakika sonrasında dönüştürme işleminin başarılı olduğuna dair bir ileti görünecek.
  7. Tekrar Bilgisayar’a giderek işlem yaptığınız sürücüye sağ tıklayıp Özellikler seçeneğinden işlemin doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

 

Bu adımlar Windows10, Windows 8, Windows 7, Windows XP ve Windows Vista’da sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Bu adımların disk dosya sistemini NTFS’den FAT32’ye dönüştürmek için kullanılamayacağını belirtelim.